Składniki (Porcja na 4 osoby)
- 2l.Wody
- 2 Marchewki
- 1 Pietruszka
- Kawałek selera
- Kawałek pora
- 2 Liście laurowe
- 4 Ziela angielskiego
- Sól do smaku
- 1 Cebula
- 1 Łyżka masła
- Śmietana lub gęsty jogurt
- Koncentrat pomidorowy
Gotujemy wywar warzywny:
Na maśle smażymy do koloru złotego drobno pokrojoną cebulę,dodajemy koncentrat,chwile razem dusimy,dodajemy do wywaru.
Gotujemy około 20min.przecedzamy przez sito,dodajemy śmietanę,doprawiamy do smaku,posypujemy natkę pietruszki.
Dodajemy ryż ugotowany lub makaron
Smacznego ;-)
Z racji że w naszych zupach korzystamy z koncentratu własnej roboty podamy tutaj także przepis jak taki koncentrat przygotować
Koncentrat Pomidorowy :
2kg pomidorów myjemy,przepuszczamy przez sokowirówkę i wlewamy do garnka.
Gotujemy na małym ogniu do odparowania soku,dodajemy szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru,wkładamy gorący do słoików,stawiamy do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz