Rolada z cukiniowym farszem


Składniki na 4 porcje

  • 2 czerstwe bułki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 600g mieszanego mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 1 cukinia
  • garść posiekanego koperku
  • 80g kwaśnej śmietany 
Czas Przygotowania 60min.
Czerstwe bułeczki namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić.
Kiedy zmiękną,odcisnąć.Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,z odrobina soli.
Mięso mielone przełożyć do większej miski.Dodać odciśniętą bułkę posiekaną cebulę i czosnek.
Wbić jajko,dołożyć musztardę,doprawić pieprzem i solą,dobrze wyrobić na jednolitą masę.
Cukinie umyć,wytrzeć,zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Wsypać do miski,dodać posiekany koperek i kwaśną śmietanę.
Przyprawić solą i pieprzem,wymieszać.
Mięsną masę wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz wyrobić.Przez folie spożywczą rozwałkować na gruby płat.Na mięsnym płacie rozłożyć nadzienie z cukinii i ciasno zrolować.Przełożyć do brytfanny i troszkę podlać wodą. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C.Piec około 40 minut.Podczas pieczenia roladę podlewać powstającym sosem.
Podać na zielonej sałacie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz