Składniki na 4 porcje
- 2 czerstwe bułki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 600g mieszanego mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki musztardy
- sól
- pieprz
- 1 cukinia
- garść posiekanego koperku
- 80g kwaśnej śmietany
Czas Przygotowania 60min.
Czerstwe bułeczki namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić.
Kiedy zmiękną,odcisnąć.Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę,z odrobina soli.
Mięso mielone przełożyć do większej miski.Dodać odciśniętą bułkę posiekaną cebulę i czosnek.
Wbić jajko,dołożyć musztardę,doprawić pieprzem i solą,dobrze wyrobić na jednolitą masę.
Cukinie umyć,wytrzeć,zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Wsypać do miski,dodać posiekany koperek i kwaśną śmietanę.
Przyprawić solą i pieprzem,wymieszać.
Mięsną masę wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz wyrobić.Przez folie spożywczą rozwałkować na gruby płat.Na mięsnym płacie rozłożyć nadzienie z cukinii i ciasno zrolować.Przełożyć do brytfanny i troszkę podlać wodą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C.Piec około 40 minut.Podczas pieczenia roladę podlewać powstającym sosem.
Podać na zielonej sałacie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz